Onze eis: Stop voedselspeculatie voor eens en voor altijd

Steeds meer banken en grote beleggers maken enorme winsten door te speculeren met grondstoffen als graan, maïs en soja. Dat drijft de voedselprijzen kunstmatig de hoogte in en maakt ze heel onvoorspelbaar. Maar de markt van de voedselgrondstoffen is niet bedoeld voor deze praktijken.

Wat zijn de gevolgen?

Onvoorspelbare voedselprijzen zorgen ervoor dat kleine boeren niet meer weten welke gewassen ze wanneer moeten telen. Ontmoedigd verlaten ze het platteland en komen nog dieper in de armoede terecht. Door plotse en extreme prijsstijgingen neemt voedsel een steeds grotere hap uit het budget. Dat laat zich niet enkel in onze portemonnee voelen, maar vooral in die van mensen uit het Zuiden. Tussen 2007 en 2008 werden naar schatting 130 tot 150 miljoen mensen extra getroffen door extreme armoede als een gevolg van stijgende voedselprijzen. Vooral in de meest kwetsbare ontwikkelingslanden, waar armen gemiddeld tot 80% van hun inkomen aan voedsel besteden, waren de gevolgen rampzalig.

Wat stellen we voor?

Beleggers op de voedselmarkten moeten transparant te werk gaan en streng gereguleerd worden: de toegang tot de voedselmarkt moet beperkt worden tot eindverkopers en –kopers, beleggers krijgen maximale posities opgelegd om te voorkomen dat de grootste spelers de koersen kunnen manipuleren en die maximale posities moeten vastgelegd worden in een Europese richtlijn. Binnen deze context moet ook België erop toezien dat haar financiële instellingen het recht op voedsel niet bedreigen en moet ons land middelen vrijmaken om het publieke beheer van lokale en regionale voedselreserves mogelijk te maken. Enkel zo kunnen we komen tot stabiele voedselprijzen. 

>> Lees de meest gestelde vragen over voedselspeculatie

>> Getuigenis: "Alles is zo duur geworden"

Lees het dossier voedselspeculatie
Campagne 2013 Steun 11.11.11 Zoek een soepactie

Blijf op de hoogte

inschrijven