Jesús verbouwt sinds 2 jaar maïs en katoen, voor een degelijke oogst heeft hij voldoende water nodig. En daar wringt het schoentje. Wil hij 1 hectare land enkele uren bewateren, dan moet hij daarvoor 8 euro per uur betalen. Een grote hap uit het kleine budget van de Peruaanse boer. “De waterprijzen blijven stijgen”, zegt Jesús. “Als het water goedkoper was, zouden we veel meer voedsel kunnen verbouwen voor lokaal gebruik.”
 
Om aan water te geraken, is Jesús zeker een uur onderweg. Nochtans ligt er een waterput op een boogscheut van zijn akkers. “Die waterput is van een groot landbouwexportbedrijf dat hier is neergestreken”, vertelt Jesús. “De put is door hen opgekocht en het water uit de put gaat rechtstreeks naar hun gronden. Niet alleen mogen wij er niets van gebruiken, maar we zien ook dat het waterpeil gedaald is sinds de grote landbouwbedrijven hier gevestigd zijn.” Om te overleven, gebruiken veel kleine boeren uit de streek  noodgedwongen het schaarse drinkwater.
 
“Veel boeren zijn, zoals ik, gestopt met de teelt van bonen en aardappelen”, legt Jesús verder uit. “Het klimaat is te droog en daardoor komen veel vliegen op de gewassen af.” De streek verwacht dit jaar dan ook een magere oogst. En dat heeft ernstige gevolgen, want de kleine boeren zijn de belangrijkste leveranciers van de producten voor lokaal gebruik. Door het geringe aanbod zullen de voedselprijzen weer stijgen.
 


Nieuwsoverzicht

Campagne Voedselverspilling op volle toeren vrijdag 17 oktober 2014 lees meer
Feeding the 5000 komt naar Brussel dinsdag 25 maart 2014 lees meer
België is geen eiland maandag 24 maart 2014 lees meer
Een theaterstuk over voedselspeculatie donderdag 20 maart 2014 lees meer
Interessante 11.debatten donderdag 20 maart 2014 lees meer
Belfius stopt met voedselspeculatie na ngo-kritiek maandag 27 januari 2014 lees meer
Politieke debriefing 11.11.11-campagne in federaal parlement dinsdag 24 december 2013 lees meer
De sterkste beelden van 2013 maandag 23 december 2013 lees meer

Oudere berichten:

Campagne 2013 Steun 11.11.11 Zoek een soepactie

Blijf op de hoogte

inschrijven