Vanuit verschillende beleidsdomeinen kunnen onze politici een bijdragen leveren om de honger uit de wereld te helpen. Jammer genoeg moest minister Geens op het laatste moment verstek geven voor een spoedvergadering vlak voor de ministerraad.

Tijdens onze ontmoeting met beide excellenties maakten ze duidelijk dat ze de analyse van 11.11.11 delen: honger is geen kwestie van schaarste, maar van gebrekkige verdeling. De oorzaken van honger zijn complexer geworden en liggen verspreid over verschillende bevoegdheden. Honger kan maar de wereld uit als alle ministers mee aan die kar trekken. Daarom engageerde minister voor ontwikkelingssamenwerking Labille zich om zo snel mogelijk een interministeriële conferentie op te richten om dat coherent beleid te garanderen. Bovendien is het voor hem noodzakelijk dat de rol van zijn departement binnen de Belgische vertegenwoordiging bij belangrijke instellingen als de Wereldbank en het IMF versterkt wordt. Ook op internationaal vlak zal België blijven  pleiten om die beleidscoherentie stevig te verankeren.

Staatssecretaris Wathelet feliciteerde 11.11.11 alvast met het succes van haar campagne. Ook de staatssecretaris benadrukte het belang van een coherent beleid. Met het oog op de belangrijke Europese Raad (zie artikel: 'Beslissende week voor biobrandstoffen') engageerde de staatssecretaris zich om te pleiten voor een zo laag mogelijke bijmenging van biobrandstoffen afgeleid van voedsel.


Tijdens het overleg noemde minister Labille de blijvende speculatie op voedsel een schande. Daarover plannen we in de volgende dagen een overleg met minister van financiën Koen Geens. Van hem vragen we een sterk engagement om voedselspeculatie aan banden te leggen in de komende Europese onderhandelingen over het dossier.
 

 Nieuwsoverzicht

Campagne Voedselverspilling op volle toeren vrijdag 17 oktober 2014 lees meer
Feeding the 5000 komt naar Brussel dinsdag 25 maart 2014 lees meer
België is geen eiland maandag 24 maart 2014 lees meer
Een theaterstuk over voedselspeculatie donderdag 20 maart 2014 lees meer
Interessante 11.debatten donderdag 20 maart 2014 lees meer
Belfius stopt met voedselspeculatie na ngo-kritiek maandag 27 januari 2014 lees meer
Politieke debriefing 11.11.11-campagne in federaal parlement dinsdag 24 december 2013 lees meer
De sterkste beelden van 2013 maandag 23 december 2013 lees meer

Oudere berichten:

Campagne 2013 Steun 11.11.11 Zoek een soepactie

Blijf op de hoogte

inschrijven